Uitstel digitale meter zonnepanelen tot 2025

Wie later dan 2013 zonnepanelen heeft geplaatst en nog werkt met een analoge meter is dan toch nog niet verplicht een digitale meter te plaatsen. Dat werd beslist door de Vlaamse overheid in samenspraak met de netbeheerder Fluvius. De compensatie die in het leven werd geroepen voor mensen die reeds een digitale meter hebben kunnen deze dan weer tot 2025 aanvragen.

Donderslag bij heldere hemel (letterlijk), wanneer in januari de beslissing viel dat iedereen met zonnepanelen verplicht werd tegen eind 2021 een digitale meter te laten plaatsen. Minister Zuhal Demir kwam enkele weken geleden met een tegemoetkoming in vorm van een compensatie. Nu werd dus beslist om het verplichten van een digitale meter uit te stellen tot 2025.

1. Ik heb zonnepanelen met een analoge meter, wat nu?

Je kan voorlopig nog steeds gebruik maken van de terugdraaiende teller. Dit zal je energiefactuur sterk ten goede komen! De terugdraaiende teller zorgt er immers voor dat wanneer jouw zonnepanelen een overschot aan energie produceren, dit op het einde van het jaar wordt afgetrokken van je energiefactuur. Zo kan je factuur in principe herleid worden naar 0.

2. Ik heb zonnepanelen met een digitale meter, wat nu?

Je hebt een digitale meter laten installeren, waardoor je overschot aan energie geïnjecteerd wordt op het net. Daarom is het belangrijk om een slimme keuze te maken o.b.v. je verwachte verbruik zodat je niet overdimensioneert!

De Vlaamse Overheid heeft in dit geval een compensatie voorzien, ofwel een retroactieve investeringspremie. Het bedrag van de premie hangt af van je verbruik en hetgeen je produceert. Dit kan berekend worden via volgende link

3. Niet te vergeten: Zonnepanelen zijn belangrijk in het behalen van je E-peil!

Je E-peil is een belangrijke maatstaf. Het bepaalt immers in welke mate je woning energiezuinig is. Aan de hand daarvan kan je serieuze korting krijgen op je onroerende voorheffing. Wanneer je onder E-peil 20 wil duiken is het aangewezen om gebruik te maken van duurzame installaties. Dit onder meer bij je verwarming, ventilatie, maar ook bij zonnepanelen. Zoals eerder vermeld is het dus belangrijk om het aantal zonnepanelen dat je plaatst af te stemmen op je verwachte verbruik.

Meer weten over je E-peil? Lees meer.

4. Wil je graag een offerte voor zonnepanelen?

Maak een afspraak met een van onze medewerkers en laat je adviseren in jouw keuze. Met onze vrijblijvende offertes heb je meteen een idee van de kostprijs en kan je kijken welke investeringen al dan niet interessant zouden zijn!