Stappenplan vloerverwarming

Vloerverwarming is een perfect alternatief voor verwarming met radiatoren. Omdat de verwarming in de vloer wordt geplaatst, verandert deze het uitzicht van je interieur niet. Je bespaart plaats én het is nog eens energiezuinig ook!

Een vloerverwarming is daarbij ook gemakkelijk zelf te plaatsen. Weet je niet goed hoe je hieraan moet beginnen? Volg onderstaand stappenplan en je kan meteen aan de slag! 

 1. Bepaal de benodigde materialen
  Leidingen, collectoren en folie zijn de hoofdmaterialen die je nodig hebt voor de plaatsing van jouw vloerverwarming.

  Leidingen
  Voor de leidingen heb je ongeveer 10m Begetube vloerverwarmingsbuis met een diameter van 16 cm nodig. Deze zit op rollen van 200m per m2.
  Het aantal meter is afhankelijk van de legafstand. Deze wordt zo bepaald dat de juiste temperaturen in de verschillende ruimtes wordt bekomen. Voor de legafstanden baseren we ons op de volgende temperaturen:
  Slaapkamer: 18°C
  Leefruimte + keuken: 22°C
  Badkamer: 24°C

  Collectoren
  Per 10m2 komt er één aansluiting voor een kring op een collector.

  Folie
  De grootte van de folie is dezelfde als de oppervlakte die je wilt voorzien van vloerverwarming.
   
 2. Principe
  We volgen het principe met een bedrukte PE-folie, ook wel het tackersysteem genoemd. Dit is de goedkoopste manier om jouw vloerverwarming te leggen. Op de PE-folie is een raster gedrukt met een maasbreedte van 5 cm. Bevestig de buizen met tackerklemmen op de isolatie.
  Wanneer je isolatie is gemaakt van EPS-bolletjes in plaats van platen, kan je er niet in prikken. In dit geval gebruiken we het principe van de plaatsing op bouwstaalmatten. Hierbij verbinden we de vloerverwarmingsbuis aan de bouwstaalmatten met speciale buisklemmen. De buis wordt zo volledig door de chape omhuld waardoor er een optimaal contact tussen de buis en de chape ontstaat.
   
 3. Legplan
  Tijd voor het echte werk. RB Zelfbouw maakt samen met jou een persoonlijk legplan. Dit doen we ter plaatse op de werf zodat we het plan meteen extra duidelijk kunnen uitleggen.