Renovatie: kan ik verbouwen aan btw-tarief 6%?

Ja! Als je een bestaande woning koopt kan je aan een voordelig btw-tarief van 6% verbouwen. De overheid voorziet deze tegemoetkoming om bestaande woonkernen ten volste te benutten en het natuurlijk landschap te vrijwaren.

Om te genieten van het verlaagd btw-tarief dien je te voldoen aan bepaalde voorwaarden:

  • De woning is ouder dan 10 jaar.
  • De woning dient uitsluitend als privéwoning of slechts een 'bijkomstig' gedeelte ervan dient om uw beroep uit te oefenen.
  • De werken (omvorming, renovatie, rehabilitatie, verbetering, herstelling, onderhoud) worden rechtstreeks aan de eindgebruiker (eigenaar of huurder) gefactureerd.

De levering en plaatsing van de materialen moeten wel door dezelfde aannemer gebeuren.

Opgelet: Wanneer je zelf bepaalde materialen aankoopt (vloerverwarming, ventilatiekanalen, sanitaire leidingen ...) valt dit onder aankoop bouwmaterialen. De gedeeltes die je zelf doet vallen dus onder het btw-tarief van 21%. Niet getreurd, het is nog steeds voordelig om aan zelfbouw te doen! Bij de toestellen (ventilatieunit, warmtepomp, ketel, aircotoestel ...) komt RB Zelfbouw ter plaatse om alles correct aan te sluiten en op te starten, deze zaken vallen dus onder het voordelig tarief van 6%.

Slopen en wederopbouw

De afbraak en heropbouw van een woning wordt niet beschouwd als renovatie. Voor die sloop en nieuwbouw geldt in principe het btw-tarief van 21%, maar onder bepaalde voorwaarden kunt u een lager tarief krijgen:

  • In een aantal steden geldt een verlaagd tarief van 6% op voorwaarde dat de afbraak en wederopbouw in één handeling gebeurt en de nieuwbouw hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt. In Vlaanderen geldt dat tarief voor de steden Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas.
  • Van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2022 is het verlaagde btw-tarief van 6% uitgebreid tot heel het Belgisch grondgebied. Zowel projecten van bouwheren-natuurlijke personen als die van bouwpromotoren komen in aanmerking. Het moet gaan om woningen:
    • die gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer/koper zijn
    • en die een bewoonbare oppervlakte hebben van maximum 200 m2.

 

Heb je graag een vrijblijvende offerte? Contacteer ons hier.

Bron: www.vlaanderen.be