Renovatie anno 2021

Een jong koppel kan een stukje bouwgrond kopen om een nieuw huis te bouwen, maar kiest ervoor om een bestaande woning te kopen en te renoveren. Wanneer je een bestaand huis renoveert kom je in aanmerking voor een aantal voordelen en premies. Als leek weet je uiteraard niet van alle mogelijkheden. Waar moet je rekening mee houden? Maak ik kans op een premie vanuit de overheid? Hierbij een overzicht.

Renovatiepremie


Gelukkig worden er tegemoetkomingen voorzien door de Vlaamse Overheid om je project financieel eenvoudiger te maken. Je maakt zo kans op een  renovatiepremie voor verschillende onderdelen. Ze worden onderverdeeld in vier categorieën. Categorie 1: Het gaat hier om structurele aanpassingen aan de woning. Denk aan funderingen, muren, draagvloeren en vaste binnentrappen. Categorie 2: Allerhande werken aan het dak (dakisolatie, goten, afvoer...) Categorie 3: Buitenschrijnwerk zoals ramen en buitendeuren. Categorie 4: Technieken zoals elektrische toestellen, sanitaire installaties en centrale verwarming. Deze premies dien je zelf aan te vragen via de website https://www.wonenvlaanderen.be/premies. Elke categorie van werken kan slechts 1 keer worden aangevraagd in een periode van 10 jaar vanaf de aanvraagdatum van de eerste toegekende aanvraag. De facturen mogen daarbij niet ouder zijn twee jaar.

BTW-tarief 6%


Koop je een woning van minstens 10 jaar oud, dan kan je renoveren aan een BTW-tarief van 6%. De financiële middelen die je nodig hebt voor een renovatie lopen vaak hoog op, dus een gunstig BTW-tarief is een mooie manier om te besparen. Daarbij is het belangrijk dat de woning uistluitend als privé- woning fungeert. Afbraak en wederopbouwing wordt niet gezien als renovatie en wordt belast aan een tarief van 21%. De offerte die je krijgt van RB Zelfbouw zal volgens dit principe worden opgesteld, waarbij er bij verschillende pakketten een onderscheid wordt gemaakt tussen de verschillende tarieven.

Isolatie 

Gezien de strenge EPB-normen is het bij energetische renovatie verplicht om voldoende te isoleren. Je neemt immers je woning onder handen, wat het gelezen moment is om ook isolatie te voorzien. Isoleer je dak, de ramen, de vloer en de muren. Door voldoende te isoleren beperk je het warmteverlies in elke woning. Hoewel het om een verplichting gaat zal je ook de vruchten plukken. Je zal immers jaar na jaar een lagere energie-factuur betalen. 

Warmtepomp bij renovatie

Wanneer je kiest voor een geothermische warmtepomp bij renovatie wordt er een extra premie voorzien door de Vlaamse Overheid. Op de factuur van je geothermische warmtepomp kan je tot 4500 euro terugverdienen. Als er zich geen gastleidingen bevinden in de straat van je woning kan dit bedrag zelfs verdubbeld worden. De moeite dus om na te gaan!

Naast verwarming kan de warmtepomp ook efficiënt koelen via een passieve koeling. De koelte die klaarzit in de aardbodem wordt naar boven gepompt, waardoor de warmtepomp niet moet draaien, wat weer interessant is in verbruik. Leg bv. het verbruik van een passieve koeling naast die van een aircotoestel, het verschil is enorm!

 

Duurzaam en ecologisch verbouwen

Oude woningen zijn vaak onvoldoende geïsoleerd en de verwarming is meestal niet zuinig. Voor dergelijke woningen is een Ingrijpende Energetische Renovatie (IER) een oplossing. Dat is een renovatie:

•    waarbij minstens de opwekkers om een specifiek binnenklimaat te realiseren (installaties voor verwarming, koeling, warm water, ...) volledig worden vervangen.
•    én minstens 75% van de bestaande en nieuwe scheidingsconstructies die het beschermd volume omhullen en die grenzen aan de buitenomgeving worden geïsoleerd.

 

Voor Ingrijpende Energetische Renovaties kent de Vlaamse overheid een aantal belastingvoordelen toe:

•    vermindering op de onroerende voorheffing.
•    verlaagd tarief op het verkooprecht (enige eigen woning).
•    verlaagd tarief op de schenkbelasting.

 

Maak een afspraak, dan bekijken we samen de mogelijkheden voor uw renovatieproject!

Bron: www.premiezoeker.be

(BELANGRIJK: Dit artikel is geschreven op 8/9/2021. Kijk dus zeker de bronnen na op eventuele wijzigingen!)