Een geothermische warmtepomp: EXPLAINED

Bodem/water warmtepompen maken gebruik van energie in de grond. Bodemwarmte genereert men via verticale aardsondes. De verticale aardboringen worden uitgevoerd door HB Geo, ook onderdeel van Groep Theo Boons. Maar wat komt er allemaal kijken bij zo’n geothermische warmtepomp? Van de voordelen tot de prijs en premies, een overzicht.

Een geothermische warmtepomp haalt warmte uit de aardbodem door een verticale boring. Via een vorstvrije vloeistof wordt de omgevingswarmte in leidingen naar de warmtepomp gestuurd. Een bronpomp zorgt voor de circulatie in de leidingen. In een tweede fase wordt de omgevingswarmte naar een verdamper getransporteerd. Dat is gevuld met een koudemiddel dat de omgevingswarmte meteen opneemt. Het koudemiddel heeft een zeer laag kookpunt en verdampt dus snel.

De grondboring wordt uitgevoerd door zusterbedrijf HB Geo. Een boortoren komt ter plaatse om te boren tot een diepte tot 150m. Afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp, koelvermogen en locatie wordt de diepte berekend die nodig is voor jouw project. De grondboring heeft een productgarantie van 50 jaar. Kortom, een investering waar ook volgende generaties van kunnen genieten.

Enkele belangrijke voordelen:

  • Geen (of verlaagde) gasfactuur

Een geothermische warmtepomp maakt geen gebruik van aardgas, waardoor die factuur verlaagt of zelfs wegvalt. Dat is een maandelijkse besparing van ca. 300 euro*. Bij nieuwbouw is het niet nodig om een gasaansluiting aan te vragen, wat ook extra kosten reduceert. Je bent dus onafhankelijk van een gasleverancier met fluctuerende prijzen. 

  • Passieve koeling

Een groot comfort bij de geothermische warmtepomp is het gebruik van de passieve koeling. De temperatuur in de aardbodem is constant 18°C. De passieve koeling pompt deze temperatuur op, die gebruikt kan worden voor koeling in de zomer. Het elektrisch verbruik t.o.v. actieve koeling met een lucht-water of lucht-lucht warmtepomp is dus miniem. Anno 2022 worden woningen sterk geïsoleerd, waardoor voorzieningen voor koeling in belang toenemen.

  • Gunstig E-peil

De geothermische warmtepomp is de meest duurzame manier van verwarmen (en koelen). Dit vertaalt zich in een gunstig E-peil, waardoor er een vermindering komt op het kadastraal inkomen voor 5 jaar.** Daarnaast draag je volgens de EPB-normen bij aan een duurzame leefomgeving!

  • Plaatsing door erkende techniekers

De warmtepomp en toebehoren wordt geplaatst door erkende en ervaren techniekers. Ze zorgen voor een compacte, degelijke installatie van de toestellen. Zo ben je zeker van een kwalitatieve installatie!

  • Verlaagd BTW-tarief

Sinds april 2022 past men een verlaagd btw-tarief toe op duurzame installaties zoals warmtepompen, zonneboilers en zonnepanelen. Het nieuwe btw-tarief van 6% is niet alleen van toepassing op renovaties, maar ook nieuwbouwprojecten. Het vormt een mooie tegemoetkoming naar mensen die de duurzame kaart willen trekken.

  • Duurzame verwarming

Hierbij komt nog dat de elektriciteitsmarkt steeds groener kleurt, waardoor de CO2-uitstoot van warmtepompen zal blijven dalen. De warmtepomp is het enige verwarmingssysteem dat vanzelf millieuvriendelijker zal worden naarmate het langer in gebruik is. Als je de warmtepomp koppelt aan zonnepanelen bespaar je nog extra op energiekosten!

 

Heb je graag een vrijblijvende offerte of advies rond warmtepompen? Contacteer ons hier.

 

* Gebaseerd op: https://www.demorgen.be/nieuws/gemiddeld-gezin-ziet-jaarfactuur-voor-energie-verdubbelen-op-een-jaar-tijd-zo-kunt-u-zelf-de-factuur-drukken~bdac40aa/ (zonder gebruik van gasvuur en eventuele gashaard)
** Specifieke voorwaarden nader te bekijken: https://www.vlaanderen.be/vermindering-van-de-onroerende-voorheffing-voor-energiezuinige-gebouwen#qgt-1