E-peil en zelfbouwpakketten

Iedereen die bezig is met een nieuwbouw of verbouwing heeft al wel eens gehoord van een E-peil. Dit getal is een maat voor de energiezuinigheid van je woning. Hoe lager je E-peil, hoe minder energie je woning vraagt.

Afhankelijk van het jaar van de bouwaanvraag dien je steeds aan een maximaal E-peil te voldoen. Enkel een verplichting zou je denken? Het tegendeel is waar. Op basis van het behaalde E-peil, is het zelfs mogelijk om in aanmerking te komen voor bepaalde premies of verminderingen.

1. Zelfbouw

Je E-peil wordt door een aantal zaken bepaald. Denk maar aan de luchtdichtheid van je woning, de oriëntatie, de gekozen glaspartijen én de gekozen installaties (verwarming, ventilatie, …).

Zoals eerder vermeld, kan je recht hebben op premies of verminderingen. De VREG schrijft hier het volgende over: “Er is een korting van 50% of 100% op de onroerende voorheffing en dat voor een periode van 5 jaar. De korting hangt af van het jaar van de bouwaanvraag en het E-peil van uw woning.” Voor alle woningen met de bouwaanvraag tussen 1 januari 2016 en 31 december 2020, betekent dit 100% korting op de onroerende voorheffing bij een max. E-peil van 20.

Uiteraard zijn er wel enkele investeringen nodig om je E-peil onder 20 te krijgen. Wens je te gaan voor een max. E-peil van 20, maar hoop je toch de investering te kunnen drukken? Dan staan wij als zelfbouwfirma natuurlijk op de eerste rij om jou te helpen!

2. Verwarming

Een energiezuinig verwarmingstoestel is het begin van alles. De meest populaire toestellen zijn de condenserende ketels of de warmtepompen. Binnen deze categorieën zijn al een aantal zaken die je moet bekijken.

  • Condenserende ketels

Indien je kiest voor een standaardopstelling van een condenserende ketel, zal je allicht een combiketel voorgesteld krijgen. Een combiketel zorgt zowel voor je verwarming als voor je sanitair warm water. Je laat jezelf best door onze specialisten helpen om te weten welke ketel enerzijds zuinig werkt, en anderzijds voldoende sanitair comfort voorziet.

Wens je toch een opstelling met een aparte boiler voor een groter sanitair comfort? Weet dat deze combinatie wordt afgestraft op je E-peil!

  •  Warmtepompen

Een warmtepomp gaat je steeds winstpunten opleveren voor je E-peil. Je gaat natuurlijk gas links laten liggen en opteren voor een hernieuwbare manier van verwarmen. De warmtepompen gaan dus 4-5 keer meer warmte produceren dan elektriciteit die er verbruikt wordt. Bij een warmtepomp dient er steeds gewerkt te worden met een boiler voor het sanitair warm water. Ook hier geldt de regel dat een “alles-in-één-toestel” beter presteert dan een opstelling met aparte boiler. Laat je natuurlijk wel informeren door een specialist zodat je niet moet toegeven op sanitair comfort.

Bij de warmtepompen is er nog een extra aspect dat aangehaald moet worden, namelijk de koeling.
Een aircosysteem levert je strafpunten op voor je E-peil, wat betekent dat we goede alternatieven moeten aanbieden. Koelen via de leidingen van de vloerverwarming is niets nieuws en werkt uitstekend!

  • Zonneboilers

Je sanitair warm water produceren aan de hand van zonne-energie zal je ook winstpunten opleveren voor je E-peil. Daarnaast is een zonneboiler extra interessant bij renovaties omdat hier nog extra premies te bekomen zijn!

3. Ventilatie

Voor jouw ventilatiesysteem dien je natuurlijk de keuze te maken tussen een ventilatiesysteem C+ of D. Over het algemeen presteren de D-systemen iets beter omdat de unit een warmterecuperatie zal kunnen uitvoeren. Toch zijn er wel een aantal puntjes waar je nog extra rekening mee kan houden.

  • Ventilatiesysteem C+

Kies je toch voor een ventilatiesysteem C+ en wil je geen punten verliezen op je E-peil? Werk dan met een unit die vraaggestuurd kan werken. Wij raden steeds aan om een unit te kiezen die elke ruimte afzonderlijk kan meten op basis van luchtvochtigheid, geuren of CO2. In de meeste gevallen worden enkel de natte ruimtes geventileerd, maar wist je dat het ventileren van de slaapkamers extra winstpunten voor je E-peil kan betekenen?

  • Ventilatiesysteem D

Een goed D-systeem gaat ervoor zorgen dat de koude buitenlucht wordt voorverwarmd met de warmte van de binnenlucht. Dit principe wordt bevoordeeld op je EPB-verslag en levert dus winstpunten op! Wij bieden enkel en alleen units aan die erkend zijn op de EPBD-lijst.

4. Zonnepanelen

Tot slot is de PV-installatie uiteraard zeer belangrijk voor een goed E-peil. In de meeste gevallen geeft je EPB-verslaggever een minimumopbrengst mee om een bepaald E-peil te bereiken, maar let natuurlijk op dat je je installatie goed laat dimensioneren op basis van je verwachte verbruik.

Wij helpen je graag verder om voor je PV-installatie een goed evenwicht te zoeken tussen het verbruik en dat wat nodig is voor een goed E-peil!

5. Offertes voor de technieken ontvangen?

Maak een afspraak met een van onze medewerkers en laat je adviseren in jouw keuze. Met onze vrijblijvende offertes heb je meteen een idee van de kostprijs en kan je kijken welke investeringen al dan niet interessant zouden zijn!