8 voordelen van regenwaterrecuperatie

Het (her)gebruik van regenwater is in veel gevallen verplicht in België. Daarnaast heeft het ook enorm veel voordelen om slim gebruik te maken van regenwater! Hieronder 8 redenen waarom een geïntegreerd regenwatersysteem een duurzame investering is.

1. Interessant voor je factuur

Als je een regenwatersysteem gebruikt voor toilet, wasmachine en tuin kan je enorm veel op je waterfactuur besparen. Een regenwatersysteem is een relatief kleine investering, wat je op korte termijn kan terugverdienen.

2. Milieu in het achterhoofd

Om drinkwater te maken van grondwater (en oppervlaktewater) is een complex en duur systeem van waterzuivering nodig dat veel energie verbruikt en het milieu belast. Ook daarom loont het om meer regenwater te gebruiken. Het is een ideaal systeem voor wie energiezuinig wil wonen en het milieu een warm hart toedraagt.

3. Minder wasmiddel

Nog iets waar het milieu blij van wordt, maar wat ook de portemonnee doet lachen: wie de kleren wast met regenwater, heeft minder wasmiddel nodig. Ons leidingwater heeft een hoog kalkgehalte wat de werking van wasmiddelen remt. Regenwater is zacht. Je was wordt even schoon met minder waspoeder. Soms kan er tot 70 procent wasmiddel worden bespaard.

4. Grondwater wordt gespaard

Kostbare grondwaterreserves worden beschermd door het gebruik van regenwater. Het grondwaterpeil is bij ons de laatste jaren flink gedaald. Verstandig omgaan met drinkwater is daarom almaar belangrijker.

5. Leidingen gaan langer mee

Grondwater bevat een aanzienlijke hoeveelheid kalk. Regenwater bevat daarentegen geen kalk. Te veel kalk zorgt voor kalkaanslag aan je kraanwerk en leidingen. Het gebruik van regenwater is dus interessant voor het onderhoud van je toestellen. Het zal dus ook niet langer nodig zijn om kalkaanslag in uw toilet weg te schuren: Minder werk en toch een schoner toilet.

6. Uw planten varen er wel bij

Wanneer zien planten er het best uit? Als ze even buiten in een stortbui hebben gestaan. U kunt ook thuis uw planten regenwater geven als nu maar een kraantje hebt waaruit dat water komt. En waarom niet de tuin sproeien met regenwater?

7. Regenwateropvang is buffer voor riool

Wie regenwater opvangt met een regenwatersysteem zorgt ervoor dat de riolen niet zo snel overbelast raken. De kans op overstromingen en ondergelopen huizen vermindert met elke woning die regenwater gebruikt. Duurzaam ingerichte woonwijken varen wel bij hergebruik van regenwater.

8. Regenwater is gratis

Dit ligt zo voor de hand dat mensen het haast zijn vergeten. Regen komt kosteloos uit de lucht en er valt meer dan genoeg, tenminste in onze contreien. Het is haast absurd dat mensen niet veel eerder aan het huishoudelijk gebruik van regenwater hebben gedacht. De technologie maakt het nu gemakkelijker dan ooit.

 

Heb je graag een vrijblijvende offerte voor regenwaterinstallatie? Contacteer ons hier.

Bron: Regenwaterexpert.be